Raskaat kuvat

Haaste - nettisivut kevyeksi

Sain tehtäväkseni selvittää miksi eräät kotisivut lataantuvat kovin hitaasti ja käyttäjiltä on tullut palautetta käytön raskaudesta ja takkuamisesta. Toiveena oli:

Vaihtoehdot

Vaihtoehtoisia ratkaisuja saatavilla useita

Raskauden aiheuttajana voi olla useita eri syitä. Piti ensin selvittää nämä asiat:

Kun sivun sisältö on raskasta

Rupesin listaamaan ne vaihtoehdot, jotka olivat jo itselleni entuudestaan tuttuja kotisivujen kuvasisällön optimoisen yhteydessä. Näitä ovat mm.Entä muut vaihtoehdot?

Kenties tehokkain tapa optimoida kuvia, varsinkin jos ne ovat graafisia symboleita tai vektoripohjaisia yksinkertiaisia kuvia, on tallentaa ne kompressoidussa SVG-formaatissa. Tällöin kuvat eivät ole enää bitmap pohjaisia kuvia, vaan puhtaasti sivupohjaan upotettavaa koodia, jotka kaupan päälle näyttävät hyvältä kaikessa koossa huolimatta siitä katsotaanko niitä tietokoneella, älylaitteella tai 100" telkkarilla. Iso miinus on se, että tämä formaatti ei ole tuettu kaikilla vanhemmilla selaimilla. Myöskään kaikki nettisivujen ylläpito-ohjelmat eivät anna käyttää tätä formaattia, vaan ne pitää upottaa koodina sivupohjaan joka usein tarvitsee ymmärrystä miten tämä tapahtuu. SVG ei myöskään ole optimaalinen monimutkaisissa kuvissa koska samalla upotettavan koodin määrä kasvaa merkittävästi.


Jos taas sivustosi on raskas sen takia, että sisältönä on isoja videotiedostoja ja ne on upotettuna samaiselle palveluntarjoan palvelimelle suosittelen tällöin suoraan siirtämään videot sitä varten suunnitelluille alustoille ja upottamaan videot katsottavaksi sivuilla. Tällöin videon katsominen ei syö kotisivujesi kaistaa, joka hidastaa kaikkien sivulla kävijöiden käyttökokemusta, vaan sen videon katsomisosuuden hoitaa videon ylläpitäjän palvelimet joissa on valmiina videon bufferointi (puskurointi), oikeat videokodekit kullekkin alustalle, räätälöidyt videoversiot yhteysnopeuden mukaan jne. Tällaisia palvelun tarjoajia ovat mm. YouTube, Vimeo, Uscreen, Wistia, JW Player jne.

Ratkaisu

Päädyin lopulta käyttämään ImageOptim -palvelua


Syynä valintaani oli se, että sovellus on ilmainen ja on ladattavissa myös koneelle, koska en tykkää latailla online palveluihin kuvia kun en tiedä mihin jäävät roikkumaan. Myöskin käyttö on todella helppoa isompienkin kuvamäärien kanssa kerralla työskennellessä. Idea on yksinkertainen:


Plussat


Miinukset


29.5.2023 by Markus Tourunen

Herättikö kirjoitukseni ajatuksia?